Tillbehör, Mellanlägg & Reservdelar


Kontakta oss!

patrik@skovdesymaskiner.se
Tfn: 0500 - 49 41 40
Mbl: 0708 - 48 29 56

Butik:
Skövde Symaskiner
Mariestadstadsv. 98
541 39 i Skövde.

Öppet:
Måndag - Fredag 10 - 17:30
Lunch 13 - 14. Lördag 10 - 14
www.skovdesymaskiner.se
www.overlock.se

Webshop
butik.skovdesymaskiner.se

 


Information om brodyr!

Att brodera är både en kul hobby och en chans att tjäna pengar. Vare sig du jobbar med reklam eller sitter hemma och broderar så hoppas vi att denna hemsida skall hjälpa dig på vägen att bli bättre på brodyr och allt vad det innebär.
För det första måste vi lära oss att spänna upp allt material i våra brodyrbågar och att använda rätt mellanlägg. Ett mellanlägg (Backing, Stabilisator) skall spännas under allt material du broderar på med undantag för kepsar på de större maskinerna.

Man måste också lära sig känna de material du syr i, hur det rör sig vid brodyr, hur du skall förhindra det och framför allt hur man får ett bra resultat i de flesta material. Om du hittar en trådkvalitet som du är nöjd med och som klarar t.ex. industritvätt så försök att behålla den. Att byta trådkvalitet och tjocklek på över eller undertråd kräver att du gör en inställning på maskinens över- och undertrådspänning. Detta medför ett extra arbete för er.

Försöka att läsa igenom din maskins manual. Där får du mycket tips om hur du använder maskinen och underhåller den på bästa sätt.

Att brodera på kläder, schabrak, täcken, jackor mm och sälja är ett bra sätt att tjäna pengar. Tänk på att du helst då även säljer kläderna du sätter brodyr på. Tänk om maskinen krånglar och gör sönder plagget din kund kom till dig med. Då blir du ersättningsskyldig. Inte så kul om jackan kunden kommer med kostar 4.000kr

Mellanlägg / Backing

Mellanlägget, eller ”backing” som det ibland kallas är bland det viktigaste att kunna när det gäller brodyr. Mellanläggets uppgift är att stabilisera och förhindra att materialet du syr i rör på sig. Det är mycket viktigt att mellanlägget spänns med i bågen på avigsidan. Det räcker alltså inte med att lägga en bit mellanlägg bara där maskinen broderar. Detta är ett bland de vanligaste nybörjar misstagen som görs.
Vidare får man prova sig fram. Sy flera brodyrer på dina gamla plagg och se hur de olika mellanläggen blir när de är utsydda. Behövs det flera lager mellanlägg så använd det, behövs det även vattenlöslig plast över vid brodyren så får man använda det.

Mellanlägg, Rivbart (Tear easy)
Ett bra mellanlägg ligger på ca 50g per kvadratmeter och är ganska tjockt. Detta använder man till ej elastiska material som t.ex. Frotté, Jeans (ej töjbara), Skinn, plast mm. Mellanlägget lägger man på avigsidan och spänner med det i bågen vid brodyr. När brodyren är klar rivs överskottet av mellanlägget bort.

Mellanlägg, Klisterbacksida (Stick-on, Filmoplast)
Ett mycket bra mellanlägg som passar till nästan allt. Detta mellanlägg klistrar man på avigsidan på plagget man skall sy på vilket resulterar i att även elastiska material inte rör på sig. Skrynkliga plagg behöver inte ens strykas när du använder detta. Tänk på att INTE använda det till Frotté eller andra liknande material. Det går inte att riva bort detta mellanlägg på material med lösa trådar. När brodyren är klar rivs överskottet av mellanlägget bort.

Mellanlägg, klippbart (Cut Away)

Detta är ett mycket kraftigt mellanlägg som best lämpar sig till märkesbrodyr när du vill klippa ut en brodyr och lämna mellanlägget kvar som en extra stabilisering.

Mellanlägg, Vattenlösligt (Avalon, Solvy
)
Detta mellanlägg finns i flera varianter. Det tunnaste använder man på Frotté eller Fleece på RÄTSIDAN av materialet. Denna plast förhindrar att stygnen sjunker ner i dessa material. Du behöver alltså välja ett mellanlägg på avigsidan som vanligt + att du får använda plast över och allt detta spänns i bågen. Lite bökigt kanske, men ger ett bra resultat. Plasten fuktas sedan med en trasa och försvinner helt vid nästa tvätt.

Mellanlägg, Vattenlösligt (Ultra Solvy)

Detta mellanlägg är bra till brodyr av t.ex. Spets, Juldekorationer mm. Man spänner upp ett eller två lager av denna plast och broderar direkt på den utan något tyg. När brodyren är klar klipper man bort överskottet och väter upp brodyren under kranen så mycket man tycker behövs. Ju mindre du tar bort ju stelare blir brodyren.

Mellanlägg, Påstrykbart (Totally Stable)

Detta funkar som ”Stick-on” men du måste stryka på mellanlägget.

Mellanlägg, Strykupplösligt (Heat away)

Detta lämpar sig för spetsbrodyr. Funkar som ”Ultra Solvy”. Syr på detta material, men här stryks mellanlägget bort.

Mellanlägg, Volymmellanlägg (Puffy Foam)

Detta är en slags skumplast som man lägger under brodyren på rätsidan som gör att brodyren ”står ut” från materialet. Satinstygn och slutna konturer. Du måste öka stygntätheten till det dubbla om detta skall bli riktigt bra. Kräver lite övning men en kul effekt.

Mellanlägg, Termoplast (BSN)

Detta mellanlägg har en beläggning på båda sidor på påstrykning och stabil fixering av applikationer, märken, logos etc. på tyg.